Årets Bingsjöstämma ställs in

bing_bild.jpg

Från Bingsjöstämmans hemsida:

Bingsjöstämman, som var tänkt att genomföras för femtioandra året i rad den 1 juli, ställs in i år. Orsaken är förstås den rådande Coronapandemin. Ett tungt, men enligt en enig styrelse för stämman, nödvändigt beslut.

Vi siktar istället på ett återkommande sommaren 2021, säger Jonas Päckos, ordförande för stämman. Han redogör också för skälen till beslutet:

  • om vi väntar med beslutet blir det praktiskt svårt, eller omöjligt, att hinna genomföra alla förberedelser, vi ville därför ta beslutet nu och kan inte invänta eventuella lättnader i restriktioner

  • i nuläget är inte en spelmansstämma möjlig enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och att läget skulle ändras till sommaren är högst osäkert

  • Bingsjöstämman utspelar sig mitt i byn med en hög andel äldre bybor i riskgrupperna. Även om begränsningen av folksamlingar till max 50 personer hävs, vore det oansvarigt med ett arrangemang i Bingsjö när det finns allmän smittspridning i samhället.

Det gör ont att ta detta beslut, för mig och många andra folkmusikentusiaster är Bingsjöstämman väldigt speciell, den kommer att lämna ett stort tomrum efter sig i sommar. Men vi får se framåt och jobba för en dubbelt så bra stämma nästa år istället, säger Ola Bäckström, programansvarig för stämman.

Bingsjöstämman, Sveriges största spelmanstämma är djupt förankrad i spelmanstraditionen. Själva platsen, den lilla finnskogsbyn Bingsjö, är lite av folkmusikens Mecka. Härifrån kommer några av svensk folkmusiks främsta stilbildare, Peckos Per, Hjort Anders och Päkkos Gustaf. Bingsjölåtarna och den speciella spelstil som utvecklats här, har inspirerat generationer av spelmän och folkmusiker över hela Sverige (för att inte säga hela världen.)

En gång om året förvandlas den lilla byn med ca 80 fast bosatta till ett sjudande myller av tusentals spelmän som firar spelmansårets höjdpunkt.

Bingsjöstämman, arrangeras av Bingsjö by, Dalarnas Spelmansförbund och Folkmusikens Hus.

Hälsningar från ett spelsuget värdlag

Falulaget väntar tålmodigt på att få träffa alla kära spelkamrater. Foto: Hans Olander

Falulaget väntar tålmodigt på att få träffa alla kära spelkamrater. Foto: Hans Olander

Coronaviruset och smittrisken ställer till det för många. För oss spelmän innebär det att vi inte kan träffas och spela med varandra på det sätt vi är vana vid. Stor osäkerhet råder inför sommaren och många arrangörer av konserter och stämmor har svåra beslut att ta den närmaste tiden. Vi vet inte i skrivande stund vilka av sommarens och höstens evenemang som kan genomföras. Information om detta kommer publiceras efter hand.

Ett av de första evenemangen som fick ställas in med kort varsel var Lerdalsstämman i Rättvik och ett taggat värdlag från Falun fick lägga sina omsorgsfullt förberedda programpunkter i frysboxen. Vi hoppas att de snart kan tina upp godsakerna och genomföra dem, men så länge finns det i alla fall en liten munsbit kvar i form av det låthäfte Falu spelmanslag tog fram lagom till stämman. Häftet innehåller nyskrivna låtar från kompositörer med anknytning till Falun och kan beställas av laget. Om du vill beställa häftet kontaktar du Jan Åslund via mail aslund@svit.se.

Tills vi kan börja träffas igen “in real life” vill Falu spelmanslag skicka en hälsning till alla spelvänner i form av en filmsnutt som spelades in vid Dalarnas spelmansförbunds årsmöte, som fick genomföras utan omgivande Lerdalsstämma. Hoppas vi kan mötas snart igen!

Hälsningar, Dalarnas spelmansförbund och Falu spelmanslag

Sök Dalarnas spelmansförbunds stipendier! 

Spelmansförbundet förvaltar ett antal olika stipendier. De flesta vänder sig till unga spelmän och spelkvinnor. Beroende på vilket stipendium det gäller så kan man dels söka själv eller också kan spelmanslag eller annan organisation söka. Man kan också föreslå kandidater. Se vidare under respektive stipendium/fond vad som gäller och hur du ansöker. Har du frågor går det bra att vända sig till Dalarnas spelmansförbunds sekreterare Anna-Karin Jobs Arnberg, ak.jobs.arnberg@gmail.com 

”Spelmansresan” En stipendiefond instiftad av landshövdingen Maria Norrfalk 

Syfte och användning: 

Fondens ändamål är att bidra till att trygga spelmanstraditionen i Dalarna. Detta skall ske genom att med penningbidrag uppmuntra och vidareutveckla unga spelmän som vill förkovra sig i Dalarnas spelmanstradition. Fonden skall stimulera och inspirera stipendiaten att under ett år arrangera möten med länets främsta traditionsbärare och spelmän.  

Vem kan söka? 

Unga spelmän och organisationer kan söka. Stipendiet ska gå till unga spelmän som vill förkovra sig i Dalarnas spelmanstradition. Båda könen ska vara representerade vid varje söktillfälle. 

Ansökan: 

Sista ansökningsdag är sista 30 april. I ansökan ska stipendiaten beskriva planerade aktiviteter samt redogöra för hur de stämmer med stipendiefondens syfte och användningsområde. I ansökan ska det framgå hur stipendiesumman kommer att disponeras. 

Ansökan skickas senast 30 april till: 

Dalarnas Spelmansförbund ”Spelmansresan” c/o Folkmusikens hus Dalagatan 7 795 31 Rättvik 

 

Stiftelsen Knis Karl Aronssons Minne 

Syfte och användning: 

Stiftelsens ändamål är att i Knis Karl Aronssons anda genom forskning eller insatser av annan art främja den folkliga kulturen, särskilt folkmusiken, i Dalarna. Vill man bidra till fonden går det bra. Stiftelsen Knis Karl Aronssons Minne är djupt tacksam för alla dessa gåvor som möjliggör fortsatt utdelning av stipendier och bidrag för gärningar som bär Knis Karl Aronssons prägel. Bankgiro: 514–0546. 

Vem kan söka? 

Stipendiet delas ut efter ansökan eller på styrelsens eget förslag till en eller flera enskilda personer som belöning eller uppmuntran för insatser inom ramen för stiftelsens ändamål. Knis Karl Aronssons styrelse utser stipendiat, styrelsen välkomnar förslag till stipendiat. 

Förslag till stipendiat skickas till 

Dalarnas Spelmansförbund ”Stiftelsen Knis Karl Aronsson”  c/o Folkmusikens hus Dalagatan 7 795 31 Rättvik 

Tällbergstipendiet  

Syfte och användning 

Tällbergstipendiet är ett resestipendium för unga talangfulla spelmän som får möjlighet att åka till USA och utbyta kontakter med svensk-amerikanska spelmän. Huvudman för stipendiet är stiftelsen Aurora Borealis. 

Vem kan söka? 

Spelmanslag, organisationer och enskild kan föreslå stipendiater. Stipendiaten utses av Dalarnas spelmansförbunds styrelse.  

Förslag till stipendiat skickas till 

Dalarnas Spelmansförbund ”Tällbergstipendiet”  c/o Folkmusikens hus Dalagatan 7 795 31 Rättvik 

Ethnostipendiet 

Ethno arrangeras av Folkmusikens hus i Rättvik och är världens största folkmusikläger. Sveriges Spelmäns Riksförbund erbjuder varje år sedan starten landskapsförbunden att för en reducerad avgift erbjuda ett antal ungdomar att vara med på Ethno. Ethno är öppet för deltagare som spelat åtminstone i några år och är mellan 17 och 25 år. 

Syfte och användning 

Stipendiet innebär att en eller flera ungdomar erbjuds att avgiftsfritt vara med på folkmusiklägret Ethno. 

Vem kan söka? 

Spelmanslag, organisation eller enskild kan föreslå samt ansöka om stipendiet. Stipendiet ska gå till ung och lovande folkmusiker från Dalarna. Stipendiat utses av Dalarnas spelmansförbunds styrelse. Sveriges Spelmäns Riksförbund erbjuder varje år stipendium för ett antal deltagare från sina medlemsförbund. Det finns cirka 10 platser reserverade.  

Förslag till stipendiat skickas senast 15 april 2020 till 

Dalarnas Spelmansförbund ”Ethnostipendiet”  c/o Folkmusikens hus Dalagatan 7 795 31 Rättvik 

 

Övriga stipendier att söka som inte förvaltas av Dalarnas spelmansförbund: 

Påhl Olles Fiol 

Vid Bingsjöstämman tilldelas varje år utmärkelsen "Påhl Olles fiol" ut till en ung förtjänt spelman. Utmärkelsen innebär, förutom äran, att få tillgång till att få spela på Påhl Olles fiol under 1 år.  

Vem kan söka? 

Stipendiaten utses och beslutas av representanter från Folkmusikens hus. Förslag välkomnas. 

 

Päkkos Gustaf stipendiet 

Päkkos Gustaf (1916–2000) spelman från Bingsjö, är fortfarande en förebild och inspiratör för många av dagens folkmusiker.  

Päkkos Gustafstipendiet består av två delar: En penningsumma (10,000 kr) som delas ut av föreningen Bingsjöstämman och Päkkos Gustafs fiol som lånas ut av Leksands Sparbank. Stipendiaten får låna Päkkos Gustafs fiol under året, för att nästa år lämna över den till nästa stipendiat 

Vem kan söka? 

Stipendiaten utses och beslutas av representanter från Folkmusikens hus. Förslag välkomnas. 

Erik Sahlström-stipendiet 

Stipendiet består av en eftertraktad plats på fiol- och nyckelharpskursen på Ekebyholms slott. Stipendiet vänder sig till sökande mellan 13–20 år som spelar antingen nyckelharpa eller fiol.  

Mera information om Eric Sahlströms minnesfond: www.ericsahlstrom.se 

LERDALSSTÄMMAN 13-15 MARS 2020 INSTÄLLD!

Kära stämmodeltagare

Arrangörerna av Lerdalsstämman - Dalarnas spelmansförbund, Rättviks spelmanslag och Folkmusikens hus - har tillsammans fattat det svåra beslutet att ställa in Lerdalsstämman 2020. Vi tycker att det är det mest ansvarsfulla och medmänskliga att göra i detta läge med coronavirusets spridning och smittsamhet.  

 

Vi återkommer med mer information när vi rett ut frågor kring ekonomisk kompensation och återbetalningar. Vi hoppas dock och tror, att vi alla kommer att vara solidariska med Hotell Lerdalshöjden som är den part som kommer att drabbas hårdast av det här beslutet. 

 

Dalarnas Spelmansförbunds årsmöte kommer att äga rum som vanligt, på Folkmusikens hus den 14 mars kl 15.00.

Låtar på Gränsen - Pontus Selderman

Vi tog en tur in i de djupa Orsaskogarna och träffade på hemvägen vår ordförande Pontus Selderman i hårt arbete vid Näckådalens såg!

Det här var ju trevligt Pontus! Hur kommer detta sig?

Det här är en oas på jorden. Jag rekommenderar alla att ta en tur hit och gå ned i varv lite.

Nu är det ju knappt en vecka kvar tills vi ses i Sälen. Tankar inför stämman?

Stämman är ett annat sätt att fylla på med energi inför den mörka vintertiden. Många ser hösten som en deprimerande årstid men jag älskar den och höststämman är ett av skälen. God mat, klar luft och härliga spelmanskompisar i en enda stor röra.

Du har varit ordförande för Dalarnas spelmän i tio år men nu har du meddelat att någon annan får ta över.

Det är riktigt. Det har varit en fantastisk tid men nu är det som sagt dags för någon annan att ta vid.

Tio år är en lång tid, starkaste minnena?

Riksspelmansstämmorna i Mora 2006 och 2016 är självklara höjdpunkter, konserten ”Välkommen” i Kristine kyrka ligger också högt upp på listan. Förra årets midsommarfirande i Battery Park, New York är ett annat fint minne.

Det ryktas att du inte kommer till Sälen på fredagen utan först på lördag eftermiddag i år och att kungen skall vara en förklaring?

Det är riktigt! Dalarnas Spelmansförbund har blivit inbjudna till Stockholms slott på en s k Sverigemiddag tillsammans med vår landshövding Ylva Thörn. Jag skall då passa på att påminna kungen om att dalaspelmännen spelade Leksands brudmarsch 1976 när de gifte sig. Knis Karl ledde hela gänget på Logårdstrappan. Det var mäktigt!

Åter till Sälen. Finns det boende kvar om man funderar på att åka?

Absolut! Det finns både hotellrum och lägenheter. Gör dig själv en tjänst. Släpp sargen och kom till Sälen nästa helg! Det kommer du inte att ångra!

Låtar på gränsen-Johan Nylander

Vi fick tag i Johan Nylander en måndagskväll i rättviksbyn Nedre Gärdsjö när höstens regndimmor slöjade ängarna.

 

Ja du Johan, nu är det inte många dagar kvar till stämmohelgen i Sälen den 20-22 september.

Tiden går fortare och fortare med åren. Det känns som om det var Bingsjö alldeles nyss. Men kul skall det bli!

 

Vad tror du att det är som gör att stämman på kalfjället blivit en sån succé?

Alla är på samma ställe och försvinner inte till sitt boende på samma sätt som det varit på andra ställen vi haft stämman. Det blir trevligt när alla är med och en bra gemenskap.

 

Har du något favoritminne från tidigare års stämmor på fjället?

Pers Hans solokonsert i kyrkan förra året är ett starkt minne. Inte bara för mig utan säkert för de flesta som hade nöjet att vara där. I år skall Leif Inge spela solo i Fjällkyrkan. Det blir säkert också något alldeles speciellt. Han har en helt egen ton i fiolen och är en fin person och berättare.

 

För den som inte varit med oss i Sälen, vad skulle du främst lyfta som en anledning att följa med?

Fjället, hotellet, folket, norska vänner, höstvindarna som viner utanför knuten…….det finns många skäl att komma.

 

Okej då, om man vill komma upp, finns det boende kvar?

Ja, det finns både hotellrum och lägenheter kvar. Svårslagna priser! Bokning direkt till hotellet på tel. 0280-87100

 

Vi ses!

Ja det gör vi. Det skall bli kul, riktigt kul!

Låtar på gränsen- Leif Inge Schjølberg

Hej Leif Inge. Nu är det inte långt tills vi ses i Sälen. Är du laddad?

Ja, jag kör ju elbil så jag kan inte vara annat! Skämt åsido tycker jag att det blir spännande att komma till Dalarna och träffa era folkmusiker. Jag har ju varit mycket i Rättvik men inte på andra ställen så det blir också kul.

Du skall ju både ha konsert på fredagen och kurs på lördagen. Vad kan man vänta att få ta del av dessa dagar?

Vågå är ett starkt folkmusikfäste i Norge och jag tänker spela traditionella låtar som jag lärt av gamla gubbar här hemma. Det är bla Jakob Skogum och Ola Opheim som båda bodde i bygden där jag växte upp. I kyrkan blir det säkert också ett par lyarslåttar som jag gillar att spela i den miljön. På kursen blir det enbart spel och utlärning på gehör som man gjort enligt tradition.

Tycker du att det är stor skillnad på musiken i Vågå och Dalarna?

Det är både skillnader och likheter. Svårt att svara på.

Kul att du kommer till oss. Vi hoppas på många deltagare i både kyrkan och på kursen.

Ja det skall bli kul!

 

Höststämman-Låtar på gränsen 2019

 

HÖSTSTÄMMAN ”LÅTAR PÅ GRÄNSEN”

Alla spelmän och övriga gäster hälsas välkomna till

Dalarnas Spelmansförbunds och Högfjällshotellets spelmansstämma i Sälen

 

 

FREDAG 20/9

18.00 – 22.00                      Middagsbuffé i TB Grill Room:

                                  Pytt med tillbehör och kaffe, 120 kr, exkl. dryck

21.00 – 21.45                       Konsert i Fjällkyrkan med Leif Inge Schjølberg, Vågå, Norge.

22.00 – 01.00                      Dans i Vinterträdgården och buskspel i alla vrår

 

LÖRDAG 21/9

08.00 – 10.00                      Frukost för hotellets gäster. Övriga kan köpa till för 120 kr/person

10.00 – 12.00                       Följ med på en trevlig fjälltur under sakkunnig ledning. Max två timmar.

                                                Ta med fika och bra skor. Samling i receptionen.

12.00 – 14.00                       Lunchbuffé:

                                    Fläsk med löksås inkl. bröd, sallad, måltidsdryck och kaffe, 120 kr

13.00 – 16.00                       Låtkurs i Vinterträdgården med Leif Inge Schjølberg, Vågå,                                                                                         Gudbrandsdalen, Norge.

16.00 – 17.00                       Danskurs i Vinterträdgården med Brita Ström: ”Spelmannens första                                                                            hjälp!” Är du musiker och vill kunna dansa till kvällen? Här är din chans!

17.10 – 18.00                        Föreläsning med Magnus Gustafsson. ”Polskans                                                                                                          historia i Sverige”. Föreläsningen bygger på boken och                                                                                                    doktorsavhandlingen med samma namn. Lokal: Cluver

19.00                                    Festmiddag med underhållning i Vinterträdgården

                                   Grillbuffé med tillbehör, dessert och kaffe exkl dryck (ingår i  boendepaketen)

21.30 – 22.00                       Allspel i Vinterträdgården

22.00 – 01.00                      Dans i Vinterträdgården och buskspel i alla vrår

 

SÖNDAG 22/9

08.00 – 10.00                       Frukost för hotellets gäster. Övriga kan köpa till för 120 kr/person

 

Dans i Vinterträdgården enligt spellista fredag och lördag kväll

Kontakta Högfjällshotellet på info@hogis.se eller 0280-87100 för bokning av boende.
För anmälan till låtkursen, maila dsf@folkmusikenshus.se. Skriv namn, adress och personnummer i anmälan

S

Spelmanspodden-knäppinstrument

13- Knäppinstrument

Spelmanspodden handlar den här gången om knäppinstrument, inte en enda fiol hörs i programmet! Det finns många musiker i vårt land som spelar låtar på olika knäppinstrument, vanligtvis gitarr, men det finns en mängd andra knäppinstrument.

Hur låter gammeldans utan dragspel? Jularbo String Band är en kvartett som spelar kända och okända gammeldanslåtar på sina olika knäppinstrument. Vad blir resultatet när en kombination av historiska, nykonstruerade och modifierade knäppinstrument spelas av musiker med bakgrund i olika kulturer och spelstilar?

Ian Carr och Niklas Roswall spelar både egna låtar och låtar i tradition på gitarr och nyckelharpa, för femton år sen gjorde de en skiva tillsammans, nyligen kom uppföljaren ”Time flies”.

Frågar man Olle Lindvall varför han spelar låtar på gitarr svarar han ”för att jag inte kunde spela fiol” – men spela låtar på gitarr kan han! Han har lärt sig den långa vägen från självlärd till studier på musikhögskola, inte alltid i medvind.

Foto: Jularbo String Band, Ian Carr, Daniel Fredriksson, Magnus Zetterlund, Totte Mattsson och Idris Jafo.

Jularbo-String-Band.jpg

Leksands spelmansstämmas allspelslåtar

Här hittar du allspelslåtarna på noter för Leksands spelmansstämma 29 juni 2019. Allspelet sker under invigningen som startar 18:00. Vill du veta mer vad som händer under dagen? Kolla här!

Fem tusen man - polska efter Roligs Per

Fem tusen man - polska efter Roligs Per

Gånglåt efter Lekatt Mats

Gånglåt efter Lekatt Mats

Solskenslåten - efter Anders Frisell/Trad. (sida 1)

Solskenslåten - efter Anders Frisell/Trad. (sida 1)

Solskenslåten - efter Anders Frisell/Trad. (sida 2)

Solskenslåten - efter Anders Frisell/Trad. (sida 2)

Säbbens d-mollpolska - av Jon Säbb

Säbbens d-mollpolska - av Jon Säbb

Gärdebylåten - trad. Rättvik

Gärdebylåten - trad. Rättvik

Gånglåt från Mockfjärd

Gånglåt från Mockfjärd

Farmors brudpolska - trad. Älvdalen

Farmors brudpolska - trad. Älvdalen

Böl Olles schottis - efter Folk All-in Band

Böl Olles schottis - efter Folk All-in Band

Äppelbo gånglåt - trad. Äppelbo

Äppelbo gånglåt - trad. Äppelbo

Trettondagsmarschen - av Hjort Anders Olsson

Trettondagsmarschen - av Hjort Anders Olsson

Spelmanspodden- vi hälsar på Maria Röjås!

mariarojas01_foto_erik_ask-upmark.jpg

februari 5, 2019

11 Vi hälsar på Maria Röjås – sångerska och pedagog

Spelmanspodden hälsar på hos Maria Röjås, välkänd sångerska och uppskattad lärare på viskurserna vid Malungs folkhögskola. Det är många sångelever som passerat under de mer än 30 år hon varit lärare där, hör henne berätta om att det ändå var lite av en tillfällighet att hon fick jobbet!

”Musik är nånting som man gör” säger Maria efter att ha växt upp i en familj och en miljö där alla – och några till – höll på med musik.

Foto: Erik Ask-Uppmark

För att komma till podden

https://folkmusikenshus.se/podcast/11-vi-halsar-pa-maria-rojas-sangerska-och-pedagog/

För unga - Kurs med Sallyswag

Kom och spela /sjung tillsammans med ungdomar från hela länet på en inspirerande dag med Göteborgs stolthet - Sallyswag. Det blir både workshop med gehörsspel och orkesterspel efter noter som leds av medlemmar ur gruppen Sallyswag. De gjorde en liknande speldag för snart två år sedan på MusikRUM i Västerås.

Alla instrument och sångare är välkomna när vi tillsammans möter ny musik som du kanske inte har spelat tidigare! Deltagarna delas in i tre grupper efter instrument och vi avslutar dagen med att spela upp de låtar och stycken som vi tränat på. Mat serveras kostnadsfritt under dagen.

Kursdag arrangerad av föreningen RUM’s Daladistrikt. 

När:   Söndag 3 februari 2019, kl. 9.30 – 17.00
Var:   Fryshuset, Borlänge
Kostnad: Kostnadsfritt för DUS/DalaLåt

Anmäl dig senast måndag 10 december - Här anmäler du dig!

Sofia-Högstadius-beskuren.jpg

Pers Hans kommer att inleda stämman i Sälen

Foto: Yvonne Cederqvist

Foto: Yvonne Cederqvist

Pers Hans kommer att inleda stämman i Sälen med en solokonsert på fredagskvällen i Fjällkyrkan. Stämmogeneralen Anders Bjernulf åkte hem till Pers Hans och gjorde en kort intervju:

Solokonsert Hans! Hur kom det sig?

Det var ju du som frågade Anders! Nädå, Jag tycker det är kul att spela själv, absolut!

Vad blir det för program?

Låtar från Östbjörka förstås, men också Bingsjö, Rättvik och lite eget. Jag har jobbat extra med det jag skall spela och en del kanske kommer tycka att det låter lite ovant. Men det är OK, alla får spela som de vill!

Hur länge har du spelat fiol?

Sedan jag var åtta år. Det var min farfar Pers Olle och pappa Erik som gjorde grunden. Jag har spelat nästan hela livet. Någon dipp har det väl varit men det har ju de flesta. Min son Alexander har betytt mycket för mig på senare år. Både i spelet men också som en garant för att min familjs spel förs vidare. Sen har jag har oväntat fått en ny fiol på äldre dagar. Jan Larsson har byggt den åt mig. Den nya fiolen blev verkligen en kick. En inte så liten kick!

Vi ses i Sälen Hans!

Absolut! Det blir kul.