Post till dig!

Inom kort dimper brev från förbundet med medlemsavgiften för 2017 ned i din brevlåda. I samma utskick får du också aktuella uppgifter om din försäkring. Titta igenom noga så att allt stämmer. Har du inte försäkringen ännu kan du läsa mer om våra förmånliga villkor här!

OBS! Vi har ändrat från Plusgiro till Bankgiro!

God Jul och Gott Nytt år!
Kalle Liljeberg
Kassör

Tällberg Foundations Spelmansstipendiat 2016

Den 28:e gången Tällberg Foundations Spelmanstipendium delas ut är platsen Amsterdam, datumet den 29 november och det är Klara Bond från Leksand som är årets stipendiat. Dalarnas spelmansförbund har det angenäma uppdraget att utse mottagaren av stipendiet och motiveringen lyder i år:

Präglad i Leksands musikskolas framgångsrika fiolutbildning och Dalarnas Spelmansförbunds ungdomsverksamhet söker hon med finstämd musikalitet nya uttrycksformer inom traditionell folkmusik, visa och andra närliggande genrer.


"Jag har träffat fantastiska människor och upplevt helt galna grejer tack vare fiolen och folkmusiken, och jag vet att mitt liv skulle vara hälften så rikt utan den. Jag blev så överraskad, tacksam, generad och glad när jag fick samtalet om att jag fått stipendiet! Att ha blivit utvald till att få det känns extra fint då det innebär att jag gjort intryck och att folk tycker jag är värd det. Det ger en stor uppmuntran till att fortsätta spela och utvecklas" säger Klara. Folkmusiken har gett henne några av hennes allra bästa stunder, allt från måndagar på musikskolan till Ethno-läger runt om i Europa.

Klara sällar sig till den imponerande skara av spelmän som fått ta emot stipendiet genom åren. "Klara Bond är en i raden av duktiga unga musikanter som fostrats i Leksands musikskolas framgångsrika fiolutbildning. Hon har tagit ett steg mot den professionella världen genom fortsatt utbildning på Musikhögskolan i Stockholm, och det är ett sant nöje att kunna bidra till hennes fortsatta karriär genom att ge henne den här välförtjänta utmärkelsen" säger Pontus Selderman, ordförande i Dalarnas spelmansförbund. Här är alla mottagare av Tällberg Foundations Spelmansstipendium:

2016 - Klara Bond, Leksand
2015 - Erik Gunnars Risberg, Hedemora
2014 - Lovisa Risinger, Falun
2013 - Annika Maatzh, Rättvik
2012 - Emma Lagerberg, Malung
2011 - Alexander Olsson, Rättvik
2010 - Ellinor Fritz, Hedemora
2009 - Johan Holland, Malungsfors
2008 - Maria Jones, Gagnef
2007 - Gustaf Melén, Hedemora
2006 - Kersti Jobs Roos, Tibble/Leksand
2005 - Jon Holmén, Boda
2004 - Karin Hellqvist, Stjärnsund
2003 - Lid Katarina Olsson, Älvdalen
2002 - Jonas Brandin, Boda
2001 - Björn Nylander, Grängesberg
2000 - Sofia Sandén, Leksand
1999 - Anders Nygårds, Rättvik
1998 - Ellinor Weber Eriksson, Älvdalen
1997 - Anders Almlöf, Malung
1996 - Eva Rune, Falun
1995 - Hadrian Prett, Rättvik
1994 - Pontus Selderman, Mora
1993 - Erik Köpmans, Säter
1992 - Lars Björk, Leksand
1991 - Mattias Helje, Lima
1990 - Tommy Runesson, Borlänge
1989 - Anders Bjernulf, Rättvik
1988 - Maria Nilsson, Älvdalen

 

Guldgruvorna gläntar på dörren!

Legendariska musikanter och vokalutövare. Ögonblick fångade för eftervärlden. Hur lät det? Ulrika Lindholm, Eric Sahlström, Nordergutarnas spelmanslag, Páll Patursson, Gössa Anna Andersdotter, Karl Gudmundsäter, Röjås Jonas, Olof Tillman... Listan på guldklimpar som du nu kan lyssna på är lång.

Arbetet med att göra arkivmaterial tillgängligt hemifrån har tagit stora steg den senaste tiden. Fortfarande är den överlägset största delen material endast tillgängligt på plats hos respektive arkivhållare, men genom avtalsskrivning är nu ett relativt stort antal inspelningar och uppteckningar möjliga att ta del av på webben.

Svenskt visarkiv
Nyligen la arkivet ut över 7000 avsnitt med mer än 800 utövare från Sveriges radios tidiga inspelningar av folkmusiker. Här kan du ta del av den enorma insats Matts Arnberg gjorde för att lyfta fram musiker och sångare som nu är portalfigurer för traditionsmusiken. Här hittar du inspelningarna!

Folkmusikens hus
Arbetet med att skriva avtal med rättighetsinnehavare fortskrider. Genom de så kallade "sockenpiloterna" kan FMH kontinuerligt göra mer av sitt stora digitala arkiv tillgängligt via webbdatabasen. I dagsläget rör det sig om nästan 13 000 inspelningar och uppteckningar som går att avnjuta från hemmet. Här hittar du WebbFIOL!

Aktuellt från försäkringen för instrument

Vi vill passa på att informera och påminna om något viktigt som gäller vår förnämliga instrumentförsäkring. Tack vare att vi själva sköter en stor del av hanteringen kan vi erbjuda alla medlemmar en billig försäkring som gäller i hela världen och har en låg självrisk. Det brukar vara så att när man väl tecknat sin försäkring så tror man det bara rullar på. Men…………

Ett värderingsintyg ska inte vara äldre än 5 år.

Det som är viktigt för dig som försäkringstagare är att du har rätt värdering av ditt instrument. Skulle du råka ut för en skada eller förlust är det ditt värderingsintyg som ligger till grund för ersättningen. Om du har instrument värt 30000:- eller mer bör man ha värderingsintyg vid tecknande av försäkring. Skulle man ha t.ex. en fiol värd 100000:- eller mer ska värderingintyg finnas med ansökan. Värderingsintyg kan utfärdas av våra utmärkta professionella fiolmakare!

För din egen skull: se till att du har rätt nivå på din försäkring!

Om du tror att du bör förändra din försäkring finns blankett på vår hemsida. Klicka dig fram via Instrumentförsäkringen.

Välkommen att höra av dig om du har frågor!

Sven Roos

Försäkringsansvarig

Folkmusiknatta redan på dagen

I helgen går årets upplaga av Folkmusiknatta av stapeln på Kulturhuset tio14 i Falun. Till skillnad från de föregående åren är Natta inte två nätter i rad utan allt sker på lördagen 12 nov, dag som natt. Precis som vanligt blir det ett späckat program med konserter och dansmusik från fyra scener på Kulturhuset tio14. Dörrarna slår upp kl 17:30.

Anders Nygårds på Folkmusiknatta 2010. Foto: Jon Holmén

Nytt för i år är att redan innan programmet drar igång på Kulturhuset, tidigare Folkets hus, har Folkmusiknatta pågått i flera timmar ute på stan i Falun. Det blir uppträdanden på Stadsbiblioteket, Falangallerian och Bergströms galleria och buskspel på inte mindre än tre pubar i centrala Falun. För den som vill komma in från kylan och spela eller lyssna på några låtar bjuder Kopparhatten, Bishops Arms och Kings Arms in till en mysig eftermiddag med möjlighet att kombinera mat och dryck med låtspel från både Dalarna och Brittiska öarna.

För den som vill fördjupa sina kunskaper i dans, sång eller spel finns fyra kurser att välja mellan på Kulturhuset. Årets meny innehåller balkansk sång, nybörjarmunspel, polskedans och fiolkurs med låtar från södra dalarna. Kurserna bokas på www.folkmusikenshus.se

Lyset i Forsen på Folkmusiknatta 2013 Foto: Jon Holmén

Hålltider 12 nov

Minikonserterna på galleriorna håller på mellan 13:00-15:00.
Dalarnas Ungdomsspelmanslag (DUS) har konsert 14:00 på Stadsbiblioteket.
Kings Arms har irländskt jam mellan 14:00-17:00 och värdar för jammet är Plastic Paddy, en keltisk klenod i Faluns musikliv. 
På Kopparhatten och Bishops Arms blir det spelmansmusik i bästa buskspelsanda mellan 15:00-18:00.

Programmet på Kulturhuset tio14 drar igång på allvar kl 19:00, men redan 18:00 kan man gå en introduktionskurs i polska.

Läs mer om programmet på Folkmusiknattas Facebooksida. Klicka här!

Täpp Ida fick Spelstinamedaljen!

Täpp Ida Almlöf, Rättvik, tilldelades i går Spelstinamedaljen för 2016. Täpp Ida är en av vår tids främsta traditionsbärare av Bingsjölåtar och hon är idag spelledare och vice ordförande i Rättviks spelmanslag.

Täpp Ida nominerades för utmärkelsen av Dalarnas Spelmansförbund. Beslutet fattades efter en beslutsmodell där spelmansförbunden i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland,Upland och Västmanland och EPOS (Equality and Plurality on Stage) inbjudits delta.

- Jätteroligt. Det är en stor ära att få Spelstinamedaljen, säger Täpp Ida Almlöf, när hon fick beskedet.

Täpp ida.jpg

- Inom Dalarnas Spelmansförbund glädjer vi oss och gratulerar Täpp Ida till den här välförtjänta utmärkelsen. Vi är också stolta och malliga att ha Täpp Ida som en av våra medlemmar. Hon är både genom sin musik och sin person en stor inspiratör och ledare för spelmän och spelkvinnor i alla åldrar. Grattis Ida!, säger Pontus Selderman, ordförande i Dalarnas Spelmansförbund.

Syftet med Spelstinamedaljen är att belöna kvinnliga spelmän som för den traditionella svenska folkmusiken vidare idag och även till kommande generationer. Medaljen utdelas till kvinnliga spelmän som verkar i Spelstinas anda.

Spel-Stina (Anna-Kajsa Norman) levde 1820-1903 och huvuddelen av sitt liv i Torsåker. Ryktet säger att hon då var en av Gästriklands bästa spelmän.Det finns ett antal historier som cirkulerar om Spelstina och hennes förmåga. Hennes son regementsmusikern Anders Hellström uppteckande hennes låtar, en samling äldre låtar med rötter i 1800-talet och 1700-talet.

I hela Sverige finns idag mycket få kvinnliga fiolspelmän dokumenterade från 1800-talet vilket innebär att Spelstina idag verkligen representerar något mycket ovanligt. Över 100 år efter sin bortgång har därmed Spelstina därmed blivit en symbol. Det fanns faktiskt på 1800-talet mycket skickliga kvinnliga fiolspelmän som själva utövade och vidareförmedlade den traditionella svenska folkmusiken på fiol.

Spelstinamedaljen har utdelats sedan 2004. Tidigare mottagare redovisas här med namn, år när de fick medaljen och hemlandskap: Nelly Östlund (2004, Dalarna), Barbro Pettersson (2005, Gästrikland), Åsa Andersson (2006, Gästrikland), Carina Normansson (2007, Västmanland), Kaisa Abrahamsson (2008, Hälsingland), Lisa Rydberg (2009, Uppland), Jeanette Evansson (2010, Uppland), Tuva Modéer (2014, Gästrikland) och Sonia Sahlström (2015, Uppland)

350 spelmän hittills anmälda till Höststämman i Sälen - "Låtar på Gränsen"

_F4P5180.jpg

Över 350 spelmän har hittills anmält sig till "Låtar på Gränsen" den 23 - 25 september. Funderar du och ditt spelmanslag på att komma är det hög tid att anmäla sig!

Smått legendariska Högfjällshotellet kan erbjuda 1600 bäddar i såväl hotellrum som lägenheter och möjligheterna till utbrett samspel är stora då det enbart kommer att vara spelmän på anläggningen.

Stämman som äger rum den 23 - 25 september 2016 kommer att gå under namnet ”Låtar på gränsen” och anspelar förstås på Sälens geografiska placering nära den norska gränsen. På andra sidan kölen, finns trakter med mycket folkmusiker som verkar i en stark och levande tradition. Vi kommer att bjuda in dessa till vår stämma på fjället. Tanken är att detta blir en mötesplats över gränsen med spelmän från Dalarna, Hedmark, Rörostrakten, Lillehammer och Gudbrandsdalen.

Vi kommer att få uppleva en helg med trevlig norsk-svensk samvaro, kurser, vandring, konserter, allspel, buskspel samt boende och mat i toppklass. Allt inringat av vårt lands sydligaste fjällvärld i vacker höstskrud.

Här kan du se programmet för helgen!

Det finns möjlighet att åka buss från Stockholm eller Falun, tur och retur, till priset 600 kr respektive 300 kr. Här kan du läsa mer om hur du bokar.

Boende/mat: (priser för medlemmar i Dalarnas Spelmansförbund inkl moms. Icke-medlemmar +10%)

Lägenhet

·         6-bädds lägenhet med självhushåll                            1190 kr/lägenhet för två nätter

·         Linneset inkl handdukar                                                                                     175 kr/set

·         Avresestädning                                                                                         950 kr/lägenhet

Hotellrum

Boende på hotellet med del i dubbelrum inkl frukost850 kr/person för två nätter

Måltider

Middag fredag: Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor, exkl dryck                 120 kr/person

Lunch lördag: Husman inkl måltidsdryck                                                                      100 kr/person

Middag lördag: Grillbuffé med tillbehör exkl dryck                                                    220 kr/person

Frukostbuffé lördag och söndag (ingår i hotellboendet)                                         100 kr/person

(Hotellet har kapacitet för 220 boende gäster. Lägenheter för ca 1400 boende gäster.)

------------------------------------------------

Frågor/info

Anders Bjernulf har tagit på sig att agera projektledare för Sälenstämman och svarar gärna på era frågor.

Mobil: +46-70-23 795 00

E-mail: ab@desabnorden.se

Bokning

Sälens Högfjällshotell

info@hogis.se

0280-87 000

------------------------------------------------

Varmt välkomna till höststämman “Låtar på gränsen”!

Pontus Selderman

Ordförande Dalarnas Spelmansförbund

Hjort Anders mästerskapsfiol ställs ut på Folkmusikens hus

Under sommaren visas fiolen som Hjort Anders vann vid spelmanstävlingarna på Sandängarna vid Mora Strand 1908.  I Mora-trakten hade Anders Zorn två år i rad arrangerat tävlingar för hornblåsare och spelmän. 1908 hölls ännu en tävling, och Nils Andersson som tidigare besökt Hjort Anders Olsson och tecknat ned låtar efter honom gav denne en särskild kallelse till evenemanget. Nils Andersson var jämte Anders Zorn och Hugo Alfvén prisdomare i tävlingen. Deltagarna kom från i stort sett hela Dalarna, och många av dem kände varandra, men Hjort Anders var för dem en okänd person. Hjort Anders hade två år tidigare flyttat från hembyn Bingsjö i finnmarken i skogshavet mellan Dalarna och Hälsingland. Vid den här tiden levde spelmannen i Börje utanför Uppsala, långt utanför hemtrakterna.

Första pris i Zorns spelmanstävling 1908. Foto: Per Gudmundson

 

Hjort Anders spel tilldrog sig det största intresset med sin originella repertoar och sitt rena, präktiga spel. Tävlingsdebuten blev också en triumf, Hjort Anders erövrade första platsen bland de 52 fiolspelmännen. Mästerskapspriset var en fiol värd 300 kr, en ansenlig summa pengar den gången. Fiolen skänktes av grosshandlare Axel Rundström, Stockholm.

Ris Kerstin Persdotter vann hornblåsartävlingen
Se också utställningen om Ris Kerstin och hennes vinnarhorn från 1908 i Folkmusikens hus fasta utställning Instrumentkammaren.Hjort Anders mästerskapsfiol ställs ut på Folkmusikens hus

Dalarnas Försäkringsbolag inleder samarbete med Dalarnas Spelmansförbund

Dalarnas Försäkringsbolag, som har Dalarna som verksamhetsområde, har sedan lång tid tillbaka ett engagemang i det lokala samhällets utveckling och tillväxt.

Dalarnas Spelmansförbud har c a 1 400 medlemmar, jämnt fördelade över åldrar, kön och geografiska områden i landskapet. Dalarnas Spelmansförbud verkar för att ”väcka liv i, bevara och utveckla den traditionella instrumentala och vokala folkmusiken i Dalarna”. En viktig del av detta är ungdomsverksamheten där en omfattande kursverksamhet bedrivs. En annan viktig del är arrangerandet av spelmansstämmor där Bingsjöstämman naturligtvis är kronjuvelen.

Ett avtal om sponsring har nu tecknats mellan Dalarnas Försäkringsbolag och Dalarnas Spelmansförbund. Spelmansförbundet erhåller därigenom stöd för att möjliggöra sin roll som en av de större arrangörerna av folkmusikevenemang i Dalarna samt att fortsätta bidra till att folkmusiken i Dalarna lever vidare.

”I takt med att den offentliga finansieringen minskar och det blir allt svårare att få folk att jobba ideellt är vi glada över den här typen av samarbete med näringslivet för att kunna fortsätta bedriva vår verksamhet. Ett av Dalarnas viktigaste varumärken är folkmusiken och det är glädjande att företagen inser värdet i detta”, säger Spelmansförbundets ordförande Pontus Selderman i en kommentar.

För ytterligare information kontakta pontus@dalarnasspelmansforbund.se

Hornblåsarstämma och fäboddag på Karl-Tövåsen

Dalarnas spelmansförbunds Horn- och blåssektion inbjuder till en träff för de som spelar horn, näverlur, spilåpipa och desom kular och lockar på kreatur vid fäboden. Hornblåsarstämman har varit på olika platser i Dalarna sedan 1973 t.ex. Ärteråsens fäbodar i Ore och Ljusbodarnas fäbodar i Leksand. De bästa vallmusikanterna från hela landet brukar delta i en rundblåsning från skogen och vallen. Från Dalarna deltar bl.a. Pär Pettersson, John Erik Eggens, Anna Aronson, Lars-Erik Backman, Mårten Hellquist, Kerstin Sonnbäck, Agneta Stolpe. Intresserade av vallmusiken har under dagen möjlighet att se hur man tillverkar, prova på, eller kanske köpa ett instrument.

Ris-Kerstis horn. Folkmusikens hus bildarkiv.

Karl-Tövåsens fäbodar i Rättvik är unik då fäbodbruk har förekommit utan uppehåll sedan 1600-talet. Brukare och dagens värdar är Tin och Roger Gummuns som övertog driften 2006 efter Ingrid och Gunnar Sand. Vid fäboden finns för närvarande kor, hästar, getter, får, grisar, höns, hundar, katter och kaniner, tillsammans ett 60-tal djur. De flesta är betande på vallen och i den omgivande skogen.

Upplev vallmusiken och fäbodlivet på en levande fäbod och njut av ljuden, dofterna och naturen. Karl-Tövåsens fäbod ligger c.a 8 km norr om Vikarbyn i Rättvik. Mer information kan fås på www.karltovasensfabod.se

Entre: 100 kr, barn 40 kr, inkluderar konsert och fäbodvisning.

Tid: fredag 8 juli kl 11:00

Zornmärkesveckan i Mora 2 - 10 Juli

Zornveckan.JPG

Nu är programmet klart för Zornmärkesveckan i Mora 2016!

Anders Zorn genomförde den första spelmanstävlingen i Mora 1906. Han upplevde att skogarna hade tystnat. Han kunde inte längre kunde höra hornblåserskornas melodier och anrop till varandra på fäbodarna och till djuren i skogen och tyckte att en tävling skulle vara rätta medicinen för att hålla liv i musiken.

Spelmanstävlingen blev startskottet för såväl spelmansstämmorna som till att spelmän och hornblåsare varje år samlas för att spela upp för Zornjuryn – för att ta rikspelmansmärket. Idag ser många det som en kvalitetsstämpel att ha fått silvermärket – man kan kalla sig Riksspelman.

Svenska Folkdansringen arrangerar Zornmärkesuppspelningar på olika ställen i Sverige, men vart tionde år återkommer de till Mora. Och vi är en rad arrangörer, bland andra Dalarnas Spelmansförbund, Folkmusikens hus och många andra som jobbar med att göra en fin inramning för såväl tillresta som för ortsbefolkning. Har du aldrig tidigare besökt en spelmansstämma, passa på – du behöver inte kunna spela folkmusik, du behöver inte ens kunna spela! Men du är välkommen att delta i en rolig fest, där musiken skapas av dem som är där. Och till det blir det ofta dans.

Du kan läsa om alla evenemang på separata hemsidor men allt finns samlat på www.dalarnasspelmansforbund.se & www.folkmusikenshus.se.

För mer information, se i kalendariet här intill.

Vi ses i Spelmansvimlet!

 

Annie avgår efter 16 framgångsrika år

Annie Gunnarsson har efter 16 år avgått som ordförande för Malungs spelmanslag. Vid årsmötet hyllades hon stort för sina insatser med ovationer, blommor och gåvor. Till ny ordförande valdes Hans Bohm. Annie har länge varit en drivande kraft i spelmanslaget, långt innan hon blev ordförande 2000.

Annie Gunnarsson lämnar över ordförandeklubban till Hans Bohm vid årsmötet med Malungs spelmanslag. Foto: HANS-OLOV JOHNSSON

”Så entusiastisk, så engagerad, så intresserad av att göra ett bra arbete för spelmanslaget och att driva laget i olika aktiviteter”, sa Lisa Almlöf i ett tacktal till Annie. ”Under din tid som ordförande har du haft ett stort engagemang i att få med barn och ungdomar i laget och när vi blev utan ledare för lilla spelmanslaget såg du till att det fortfarande finns ett litet lag. När Skinnarspelet var på väg att läggas ner var du drivande i dess fortlevnad. Du har 'brunnit' för att Skinnarspelet ska leva vidare med spelmanslagets deltagande och du tog till och med på dig spelledarskapet förra året. Du tog initiativ till låthäftena med Selim (Bengtlars), Grop Olle (Eriksson) och Åker Erland (Jonsson) och nu senaste, Leismeboken. Du har verkligen brytt dig om och kommit ihåg oss alla i laget med blommor och uppvaktningar.” Så långt Lisa Almlöfs tal till Annie Gunnarsson på årsmötet.

I styrelsen för Malungs spelmanslag ingår nu Hans Bohm, ordförande, Jerker Hedlund, vice ordförande, Lisa Almlöf, kassör, Hans Johansson, sekreterare, och Ingalill Hårdén Hermansson.

Bland kommande engagemang kan nämnas Skinnarspelet 24-25 juni, dansspelning i Nedre Gärdsjö bystuga i Rättvik, för 29:e året i rad (!), den 9 juli, och 40-årsjubileum för Rihimäki-träffarna, vid Lejsme Pers stuga på Malungs finnmark, den 28 juli. Annie Gunnarsson har även i år lovat vara ledare för spelmanslagets insats i Skinnarspelet och hon fortsätter, tillsammans med Hans-Olov Johnsson, att ta sig an ungdomarna i Malungs lilla spelmanslag.

Text: Hans Bohm

Folkmusik nominerad på DMA

I år är det fem nominerade från folkmusikgenren till priser vid Dalecarlia Music Awards.

I Årets folkmusikpris står det mellan Ethno, Maria Jonsson & Sofia Sandén, Ronda och Tibble Transibiriska. I kategorin Årets arrangör är Bingsjöstämman en av de nominerade.

Detta blir tredje gången DMA genomförs och tidigare vinnare av folkmuskpriset är Kalle Almlöf & Jonny Soling (2014) och Ian Carr (2015). Årets DMA blir på Magasinet i Falun på Skärtorsdagen 24 mars.

Vill du läsa mer om DMA har du arrangemangets sida här: http://dalecarliamusicawards.com

Prata med låtarna - Att blotta gömda krafter i låtarna genom arrangemang

Är du trött på lagets eller din grupps gamla arrangemang? Välkommen till ett seminarium, från filosofiskt till handgripligt praktiskt, om alla de möjligheter låtarna besitter att arrangeras för vilken ensemble-form som helst! Noter eller gehör, proffs eller amatör, det spelar ingen som helst roll: det är låtarna som talar, och de håller!

Vår del av världen är begåvad med en folkmusik oerhört rik på starka melodier. Låtar som står sig alldeles förträffligt på egna ben, utan några som helst ytterligare musikaliska arrangemang runtikring.

Denna styrka gör dock att de slitstarkaste låtarna även med lätthet bär nästan vilket typ av arrangemang som helst.

Vad finns det för krafter under ytan i låtarna som burit i urminnes tider? Utmaningen i att arrangera folklåtar är att hitta dessa latenta energier, blottlägga dessa och förstärka dem på ett kreativt och effektivt sätt genom t ex form-arbete, harmonier mm mm. Låtarna innehåller redan alla svaren, DNA-tråden, utmaningen är att hitta dem, ”att prata med låtarna”.

Karl-Johan Ankarblom är kompositör och spelman och har bland annat arrangerat musiken i Symphonic Stomp med Görgen Antonsson och till Folk All in Band. Är också precis uppmärksammad för sin mellanakt i senaste melodifestivalen!

Välkomna till en workshop i arrangering med Karl-Johan Ankarblom.

Tid och plats: 19 mars kl 11.30 - 14.30 på Folkmusikens Hus

Kursavgift: 500:-

Medlem i FMH: 350:-

Student: 200:-

Bilda GävleDala-samarbete: du går gratis!

 

Nya Höststämman i Sälen - "Låtar på Gränsen"

Gamlebanken Spelemannslag under tävlingen "Nord" på Högfjällshotellet
 

Dalarnas spelmän har en lång tradition att träffas på höstkanten. Med start i höst är det Sälens Högfjällshotell som kommer att hysa oss och stämman som kommer att gå av stapeln helgen den 23 – 25 september 2016.

Smått legendariska Högfjällshotellet kan erbjuda 1600 bäddar i såväl hotellrum som lägenheter och möjligheterna till utbrett samspel är stora då det enbart kommer att vara spelmän på anläggningen.

Stämman kommer att gå under namnet ”Låtar på gränsen” och anspelar förstås på Sälens geografiska placering nära den norska gränsen. På andra sidan kölen, finns trakter med mycket folkmusiker som verkar i en stark och levande tradition. Vi kommer att bjuda in dessa till vår stämma på fjället. Tanken är att detta blir en mötesplats över gränsen med spelmän från Dalarna, Hedmark, Rörostrakten, Lillehammer och Gudbrandsdalen.

Vi kommer att få uppleva en helg med trevlig norsk-svensk samvaro, kurser, vandring, konserter, allspel, buskspel samt boende och mat i toppklass. Allt inringat av vårt lands sydligaste fjällvärld i vacker höstskrud.

Boende/mat: (priser för medlemmar i Dalarnas Spelmansförbund inkl moms. Icke-medlemmar +10%)

Lägenhet

·         6-bädds lägenhet med självhushåll                            1190 kr/lägenhet för två nätter

·         Linneset inkl handdukar                                                                                     175 kr/set

·         Avresestädning                                                                                         950 kr/lägenhet

Hotellrum
Boende på hotellet med del i dubbelrum inkl frukost        850 kr/person för två nätter

Måltider
Middag fredag: Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor, exkl dryck                 120 kr/person
Lunch lördag: Husman inkl måltidsdryck                                                                      100 kr/person
Middag lördag: Grillbuffé med tillbehör exkl dryck                                                    220 kr/person
Frukostbuffé lördag och söndag (ingår i hotellboendet)                                         100 kr/person

(Hotellet har kapacitet för 220 boende gäster. Lägenheter för ca 1400 boende gäster.)

------------------------------------------------
Frågor/info

Anders Bjernulf har tagit på sig att agera projektledare för Sälenstämman och svarar gärna på era frågor.
 
Mobil: +46-70-23 795 00
E-mail:
ab@desabnorden.se

Bokning
Sälens Högfjällshotell
info@hogis.se
0280-87 000
------------------------------------------------

Varmt välkomna till höststämman “Låtar på gränsen”!

Pontus Selderman
Ordförande Dalarnas Spelmansförbund

Nyheter från FolkUngar

Projektet FolkUngar har sedan hösten 2012 gett över 16000 skolbarn ett första roligt möte med folkmusiken. Tillsammans med Eiwor Kjellberg och Tuva Modéer på fiol, David Albertsson på gitarr och Anders Ågren på bas har barnen sjungit, dansat och spelat lösa strängar och öppna ackord på fioler och små gitarrer till riktigt bra traditionella låtar. Målet har varit att barnen ska ryckas med i musiken och känna glädjen i att spela tillsammans, vilket sannerligen fungerat bra. I tre år har Arvsfonden finansierat projektet, vilket inneburit att skolorna fått besöken helt gratis.

FolkUngar har helt klart varit en succé, med massor med spelsugna ungar som resultat.

Förutom skolbesöken har det anordnats sommarläger, uppträdanden med barn på spelmansstämmor, inspirationsdagar för kulturskolornas personal m.m. I somras släpptes dessutom skivan FolkUngalåtar med tillhörande nothäfte, ett fint material för grund- och musikskolor samt för barn och föräldrar att använda hemma.

Så har då dessa FolkUngars första tre år gått. Den stora frågan under hösten har varit huruvida FolkUngar kan leva vidare när Arvsfondsmedlen är slut och besöken måste köpas in av skolorna. Som det ser ut nu är möjligheterna för det mycket stora. Förutom tryggheten i många bokningar för 2016 kom ett glädjebesked från Musikverket i november, de har nämligen beviljat ett verksamhetsstöd på hela 700 000. Dessa pengar ger FolkUngar möjligheten att jobba vidare och utvecklas samt att anlita bokaren Emma Carlsson.  

Planen är att FolkUngar från och med hösten 2016, förutom vår vanliga spelworkshop för åk 2-6, ska erbjuda ”FolkUngapatrullen på äventyr”, en interaktiv musiksaga, för 5-8 åringar samt ”FolkUngar på scen”, ett Skapande Skola-projekt som vänder sig till åk 3-6 där vi vid tre besök arbetar mot en föreställning. Med dessa tre ben att stå på och tre års intensivt arbete i bagaget ska det gå fint att överleva på egen hand i framtiden.

Framförallt finns lusten att sprida vår brinnande spelglädje till ännu fler ungar!

Maria Norrfalks Spelmansresa

Maria Norrfalk i samband med avtackningen i augusti 2015 

Maria Norrfalk i samband med avtackningen i augusti 2015
 

Unga spelmän får nu en välkommen möjlighet att fördjupa sig i Dalarnas folkmusik via en nyinstiftad stipendiefond – ”Spelmansresan”. Fonden bildades av landshövdingen Maria Norrfalk i samband med att hon lämnade sitt uppdrag i augusti 2015.

Maria har ett starkt intresse för länets folkmusik och såg möjligheten att använda sig av avtackningen för att bidra till något konkret för våra unga medlemmar. I samtal med Bingsjöstämmans ordförande Anders Bjernulf och Spelmansförbundets ordförande Pontus Selderman kom man ganska snabbt fram till idén att upprätta en fond vars ändamål skulle vara att:

”… bidra till att trygga spelmanstraditionen i Dalarna. Detta skall ske genom att med penningbidrag uppmuntra och vidareutveckla unga spelmän som vill förkovra sig i Dalarnas spelmanstradition.”

Fondens tillgångar har uppkommit genom att enskilda, företag och organisationer i samband med avtackningen lämnade penninggåvor till ett för ändamålet särskilt öppnat konto. Fonden skall stimulera och inspirera stipendiaten att under ett år arrangera möten med länets främsta traditionsbärare och spelmän. Inledningsvis utdelas två stipendier per år och penningbidraget kan maximalt uppgå till 20 000 kr per stipendiat och år.

Vem kan söka?

Personer eller organisationer som vill ansöka om medel ur fonden skall göra detta senast den 1 april. I sin ansökan skall stipendiaten redogöra för planerade aktiviteter, hur dessa tillgodoser fondens ändamål och beräknade kostnader.

Ansökan skickas till:

Dalarnas Spelmansförbund                                                                                                                                                          ”Spelmansresan”
c/o Folkmusikens hus
Dalagatan 7
795 31 Rättvik

Frågor besvaras av pontus.selderman@dalarnasspelmansforbund.se

Stipendiet delas ut i samband med Bingsjöstämman av Maria Norrfalk.